Anime izlemek  insana ne kazandırır? 

Geçenlerde oturdum , İçimden birşeyler yazasım geldi .’’Ne yazayım? Ne yazayım ben..’’

Düşünceler bu yönlü olunca aklıma anime insanlara neler kazandırır , neler katar küçük bir makale yazayım dedim.Öncellikli amacım yeni anime-sever arkadaşlarımıza eğer bu işe gönül vereceklerse ve bunu kendilerine bir ‘’yaşam tarzı’’ olarak adayacaklarsa bilmeleri gereken şeyleri ufakça listelemek istedim.Evet yavaş , yavaş  okuyucunun sinirini bozmadan yazıma başlamak istiyorum..inşallah duygularınıza tercüman olurum ..



Anime aslında içten içe olduğumuz bir kavram .Öncellikle bunu bilmeliyiz çünkü bazı arkadaşlarımız sanki bunu kendisi icat etmiş gibi böbürleniyorlar aslında hoş bir şey fakat fazlası kişiler arası kavgaya sebep olabiliyor.İçten, içe bahsettiğim şey tam olarak küçüklüğümüzden beri bunu tanımamız.Tabi önceleri  çocuk olduğumuz için bunu bir nevi çocuk film olarak algılıyorduk veya bir unutkanlık hakimdi diyelim.Bir çok arkadaşımdan benzer konuşmaların kanaatinde bunu yazıyorum. Arkadaşlar.Mesela ‘’Yahu ben bu animeyi hatırlıyorum sanki..Evet..evet . Bunu küçükken izlemiştim hatırlıyorum! ‘’.Burada sebepsiz bir hüzün sizi boğuyor değil mi? En azından bana hissettirdikleri bu yönde.


Arkadaşlık çevresi çok güzel bir duygudur.Mesela özelikle facebook- twitter vb sosyal paylaşım sitelerinde boyumuzdan çok animer var . Çinlisi-türkü-almanı vb . Tabi bu bizi mutlu ediyor. Mesela ben kocaelide oturuyorum ve türkiyenin dört bir yanında oturan bir çok animer tanıyorum. 

Peki asıl soru ..

‘’Gerçekten tanıyormuyum?’’

Picture
Arkadaşlar ben bir psikolog veya ruh bilmem ne uzmanı değilim açıkçası.Fakat bu konuda bildiğim iki şey mevcut

 Birinci olarak ; İstediğiniz bir arkadaşla tanışmanız oldukça kolay. Nerede oturduğu pek önemli değil. Nasıl olsa bir süre sonra zevkleriniz ,ortak noktalarınız,idealleriniz tutuşuyor ve bir  bakmışınız arkadaşlıktan öte dostuklarınız oluşuyor.Gerçekten sizi real hayattaki arkadaşlarınızdan iyi anlayabiliyorlar.Bütün dertlerinizi korkmaksızın anlayacaklarını bildiğiniz için anlatabilir dertlerinizi paylaşabilirsiniz.

İkincisi olarak;İnternet ortamı olduğu için kişilerin ne denli dürüst olduğunu bilemeyiz .Kimisi size yalan söyler , kimisi boyundan büyük hikayeler anlatır . Bunu kötü yanı ise bu güzel dostukların böyle basit yalanlarla bir günde bitebilmesi ..

Yani bağlam olarak anime izlemek sizin seçiminize göre iyi veya kötü bir arkadaşlık ortamı sunuyor.
Ve
ek olarak;

Gerçek sohbet mevcut , mesela gerçekten bir şeyin üstüne saatlerce tartışabiliriz . Çünkü anime izleyenlerin %89u dinlemeyi ve izlemeyi seven bir kesim. Bu yüzden bu topluluğumuzda keskin ve yaratıcı genç fikirler ortaya çıkıyor.

Bu kısmı internet – real ortamdaki görüşlerimin kısmıydı.

Şimdi gelelim anime izlemenin ruhen ve sosyal olarak  bize kazandırdığı etkenlere..

Bunu maddeler halinde yazarsam daha ayırt edici olur sanırım;

1-) Görgü yeteneğiniz genişler . Ör; Düzensiz bir sokakta yürüyorsunuz ve bu sizin hemen canınızı sıkmaya başlar.

2-)Edebi yönden kendinize bir pay çıkarırsınız.Ör; Bir anime izlediniz . Anime size seri boyunca bir çok duygu yaşattı ve siz o bütün duyguları içinize aldınız.Unutmayın her anime yeni bir dünya ve o dünya’da içinde bir çok yeni kavram taşır.

3-)Hızlı gelişme. Ör;Anime izlemek insanın akıl yaşını büyüttür. Mesela bir çok animer kendini okul arkadaşlarından farklı görür ve öyle hisseder hatta bazen dönüp içinden’’Ulan bunlar nasıl böyle davranabiliyorlar .İyiki böyle bir kaderim varmışta böyle bir kişiliğe sahip değilmişim’’dediğiniz mutlaka olmuştur.Bu bizi sevindirebilecek bir etken .Bir yandanda sizi anlamadıkları için üzücü .

4-)Arkadaşlarınızı güzel repliklerle etkileyebilirsiniz . Ör; Demek istediğim okula gidipte sınıfın ortasında ‘’bankai’’demeniz değil . Bu çok saçma ve itici olurdu sanırım :D.

Animeler edebi eserlerdir .Mutlaka  sizin hayatınızı yeniden şekillendirecek sözler bulacaksınızdır. Bir tane ben yazmak istiyorum.

Herkezin hayallerini taşıyan ağaçın diğer yanında, bir gökkuşağı yükselir gökyüzüne..
Mutluluk,Gökkuşağı köprüsünün diğer tarafında durur.
Başından beri ,bizi atmak isteyen o kaygan yolu geçmek cesaret ister..

Rainbow /


5-)Anime karakterleri gibi taklitler yapabilirsiniz . Bu cidden arkadaşlarınızın neşelerini yerine getirir . Bir deneyin derim!

Böyle sırala sırala listenin sonu gelmez .Bazı şeyleri yazılarla anlatamayız. Zaten bir animer iseniz bunun ne olduğunu ve size ne kattığını ruhunuzun içinde bir delik gibi hissedebiliyorsunuzdur umarım. Kısaca düzinelerce  reklam afişi asılmış bir sokaktaymışsınız gibi hissedebilirsiniz...Bu gerçekten bir hobi değil. Bu gerçekten bir uğraş değil , bu gerçekten var olan bir şey değil. Bu gerçekte olan bir ‘’YAŞAM TARZI ‘’. Önümüzdeki günlerde, ilerleyen senelerde umarım bu anime-gençlik platformumuz  bümbüyük bir aile oluverir ..

Son olarak ;

6-)Sizle dalga geçenleri dövebilirsiniz. Tamam bu şaka kısmı .Yok yahu ne şakası efendim . Bu konuda sadece ben sinirli değilim sanırım değil mi? Sınıftan biri geliyor ve sen bu çizgi filmlerimi izliyon lan bebekmisin?  diyor.ve siz karnının ortasına bir yumruk patlatmak istiyorsunuz biliyorum. İşte şimdi ban-kai deme zamanı .Aman aman  işlerini tek vuruşta bitirin  :D


Yazarı;


|
Chiebi-chan açıklama yaparsa? :D
4/17/2012 07:06:30 pm

Bu yazınıda ikinci kez okuyuşum ve hm şuan sanki beynimin içinde çalan mp3den dolayımı yoksa ofisteki saçma müzikten mi beynim çalışmıyor bilmiyorum. Düşünme yetimi kaybettim!! T-T Neyse bu yazıyı ben yazıcak olsaydım hayal ediyorum da yazılarımın sonunda izleyin işte yapın iştelerden başka birşey yapamazdım heralde :D Komik olurdu.. Hm ilk anime izlemeye başladığım sıralar facebook da anime hakkında birşeyler paylaşıp profil resmime anime resimleri koyuyordum o hesapta tabi sınıf arkadaşlarımda vardı okullar açlınca açıklıyana kadar afedersin de göbeğim çatladı ve dalga konusu = kızdım ve sinirledim. Aşırı şekilde dövmek pataklamak istedim ama hem deymezdi hemde okadar güçlü değilim. T-T
Neyse biraz müzik ve oyun oynama arası veriyim sonra devam ederim! :D

Oh yemeğin üstüne çay iyi geldi şimdi kafam çalıyor ama bir dakika saçımdaki taç beni rahatsız ediyor! -_- Neyse ne diyordum anime izlemek hmm anime izlemek harika nasıl desem çoğu şeyi dışardan gerçek dünyadan öğreniceğim yerde burda tecrübe edindim hele ki anime karakterlerini sevipte standartlarımı yükseltince 1 yıl boyunca karşı cinse bir gram bakmadım ( o nasıl bir cümleyse..) ilk başlarda eve kapanırdım hele o sıralar 3 ay tatile girmiştik 1 haftada narutonun 1. sezonunu bitirdiğimi hatırlıyorum ve evden hiç çıkmamıştım yemek bile zor yediğimi yok ya kola içiyordum sürekli. :D Neyse şimdi daha iyiyim ama o sıralar hani izlemeye başladığım sıralar bi yarış vardı ne biliyim 3 büyüklerden birisini neymiş izlemeyene animeci demiyorlarmış kimininde listesi bi pek kabarıktı bence amaç edinmiştim şimdilerse 100 geçince durakladım arada anime izliyorum ve çoğu zamanda kısıtlı zaman çerçevesi içinde kore dizisi izlemeye çalışıyorum. :D Ne diyorum ben? İyice kaptırdım kendimi :D Uzun lafın kısası anime izlemek bir yandan kötü bir yandan iyi asosyal oluyorsun otaku oluyorsun bildiğin ama bir yandanda sevdiğin karakterler öğrendiğin şeyler falan iyi oluyor. :D Neyse diğer yazı.. :D

Reply
Yavuz Yılmaz
4/19/2012 10:13:08 pm

Şu ilk paragrafın tıpkı benim ortaöğretim hayatımı simgeliyor ah >.< Arada da bize yemeklerden var canımız çekti ama u.u Hahaha..Bak bir yandan iyi bir yandan kötü oluyor burada haklısın işte çok evde tıkılıp kalmak animecilerin bir kısmı olmuş artık >.<

Reply
Chiebi-chan :/
4/20/2012 11:13:50 pm

Şuan eve tıkılamıyorum okadar yorgunluğun üstüne misafirler geldi neyse yorumlara gelince devam ederim artık. T-T

Reply
5/2/2012 02:14:06 am

ov anime izlemek harika bir şeydir.hele ki shounen bir anime seviyorsak ki naruto buna örnek harika bir yapıttır :D ama şu var ki bir animeci olarak etrafımda anime izleyen bir kesim olmadığı içinde üzülüyorum T-T arkadaşlarıma bazen animeyi açıklamışlığım oldu ve ardından gelen bir cevapta her zamanda şöyledir ''sen çocuk musun'' cevabıdır.anime izlediğim içinde japon müziklerine alışmış olduğum için hep japonca müzikler dinlerim arkadaşlar bazen sorduğunda da hangi müzik tür müzik dinlersin diye bende japonca diyince arkadaşlar derler ''çan çin çon mu diyorlar şarkılarda''diyorlar T-T animeci olarak bu konularda biraz işimiz var T-T maddelere göz gezdirdim ve bir animeciyi tanıtan herşeyi yazmışsın :D anime izleye izleye özellikle azda olsa shoujo animeler bende biraz shoujo kızlar gibi olduğum söylenebilir :D animeci olarak tek bir sıkıntı var oda animeler yüzünden televizyonda dizileri izleyememem :D

Reply
Yavuz Yılmaz
5/25/2012 09:01:33 pm

Evet ya etrafımda animeci bulamam benide sıkıyor. Fakat yavaş yavaş hepsini alıştırıdm sanırım ..

Şu ''sen çocuk musun kalıbı'' . Ah onu nereden buluyorlar anlamıyorum. Koskoca insanların bile çocuk film veya anime izlediğini görüyorum zaman zaman . Fakat bu sadece hayal gücünün eseri. Ve hayatlara karışma lüksü. En azından hoşgörülü olabilirler :/

Müzik konusuna gelince .Genellikle okulda kafama kulaklık takarım ve kulağımdan alıp ne dinlediğimi merak edenler olur. Bir elim hep kulaklığın ucundadır . Kulaklığımı aldıklarında müziği duymamaları için sökerim. Daha çok alay etmemeleri için T.T

Reply
AnimeOTAKU
2/7/2014 04:11:46 am

Oldukça basit ve pek bir şey açıklamayan bir yazı olmuş ama bu konu hakkında yazılan en kapsamlı yazı şimdilik bu. Uğraşın için sağol.

Reply
animer
7/18/2014 08:04:33 am

haklısın kardeşim bende senin gibi düşünüyorum

Reply
suzisuzi
6/9/2019 11:24:33 am

Aslında dediklerinizin hepsi bende de var. Ama benim sorunum animelerin bana fazla gelmesi .Yani anime izledikten sonra beni etkileyen rüyalar görmeye başladım ve açıkçası korktum .Ama bir yandan da izlemek istiyorum.Sizce ne yapmalıyım?

Reply
Yavuz yılmaz
6/9/2019 01:10:39 pm

Aslında bakarsanız bu bloğu uzun seneler evvel açmıştım. Hâliyle, şimdi zamanla düşüncelerim bu konu hakkında epey değişti demek yanlış bir ifade olmaz. Tavsıyem, elbette sadece kısa ve kaliteli seriler izlemeniz.

Sonuçta ne demişler “azı karar, çoğu zarar.” :)

Reply
Tuncay
8/7/2019 04:02:12 am

Lisedeyiz o zamanlar. Abim babam izliyoruz narutoya başladık. Kaçmışız dersten internet kafede oyun oynuyoruz. Babam aradı naruto başladı geliyo musun diye 😄 tabi tüm sınıf dalga geçiyo, sonra bir iki bölüm izlettim bunlara. Bi baktım herkes beden dersinde ninja gibi kpşup naruto diye bağırıyo. Naruto candır arkadaşlar ilerde çolul çocuğuma şzleticem 🤷🏻‍♂️

Reply



Leave a Reply.