Fate Zero vs Stay Night

Bu seriyi hemen hemen yeni izledim. Malum yaz tatilindeyiz birdaha kaçar mı bu fırsat. Sonra başımızı işten güçten ayıramıyoruz.. İlk serisi olarak adlandırılan ‘’Fate / Stay Night ‘’ 2006 yılında yapılmış. Fakat bu animede şöyle bir husus var. Birisine önereceğinizde ilk önce hangisinden başlanmalı diye sorular ile münakaşaya giriyor beyniniz. Bu gayet doğal. İkinci serisi  ‘’ Fate /Zero ‘’  2011 yapımlı. Bu da öngörülür olarak sonda bunun izlenmesini söylüyor ama yanlış..

Birinci seri stay night emiya  kiritsugu adlı adamın evlat edindiği shirou adlı çocuğun yaşadığı kase savaşını anlatıyor. İkinci seri ise kase savaşı niçin yapılır ? Veya zamanında kimler tarafından elde edilmeye çalışılmış ve daha daha önemlisi Shirou’yu evlat edinen babası Emiya Kiritsugu’nun Shirou’dan bir on yıl evvel önce yaşadığı kase savaşını anlatıyor. Yani 1. Seriden başlarsak bir filmi geriden başa izler gibi oluyoruz. 

Bende seriyi bu yöntemle izledim , cahilce. Bir süre sonra ilerden geriye doğru gittiğinizde bazı taşlar yerine oturuyor ama tamamıyla değil. Bu yüzden aklınızda bir çok soru işareti kalıyor. En mantıklısı 2011 de çıkan yapımı Fate / Zero’yu izlemekle başlamak.

Konusunu en kısa şekilde anlatırsak :

Her on yılda bir kase savaşı denilen bir münakaşa olur. Bu savaş genellikle yüce varlık olan kasenin  kazanan tarafından her türlü dileğe cevap verebileceğine inanan büyücü aileleri tarafından sürdürülür.  Bu oyunda hizmetkarlar ve efendiler vardır.  On efendi olmak üzere Kase tarafından rastgele değil kasenin kendi iradesi ile istemli bir şekide seçilir ( Gerçi fate / zero’da  bazıları zorunlu olarak kendilerini efendi seçtirebiliyorlardı..) Seçilen efendilerin el yüzlerinin üstünde üç komut hakları olan damgalar açığa çıkar.  Kendilerine bir veya birden fazla hizmetkar çağırabilirler. Hizmetkarlar ise geçmişte  yaşamış ve göçmüş büyük kahraman ruhlarıdır. El yüzlerinin üstünde bulunan üç komut büyüsü ile onlara acil durumlarda üç zorunlu emir verebilirler.

 

Kısacası bu kadar..

 

Şimdi gel gelelim bunların karşılaştırılmasına:

Picture
Fate / Stay Night :

-2006 yılı bir yapım olduğu için animasyonları daha durgun.

-Savaş öğeleri diğer seriye göre hatrı sayılır derecede sönük duruyor

-Çizimlerde büyük sıkıntılar var.

-Bebe savaşı gibi bir meydan konu. Küçücük ergenler kase savaşı için savaşıyorlar. Shirou olmayan yetenekleri ile kaseyi kazanmaya aday gözüküyor. ‘’Tabi baş karakter ya hep öyle olur u.u’’

-Zero serisinde efendiler bile hizmetkarlar kadar iyi  bir savaş sergilerken bu seride efendiler kaçmaktan başka bir şey yapmıyor.

+Saber ile Shirou’nun halleri oldukça içinizi ısıtabilir.

+Gılgamış şerefsizin ağzı burnu yamuluyor

+Pek vahşet yok diyebiliriz





Picture
Fate / Zero :

-Abartılmış bir insan öldürülme oranı var animede ,kastten mi yapılmış bilmiyorum ama insanın içine kötü duygular doldurabilir.

-Efendilerden biri  sayko piskopat ve çocukları kesip duruyor. Bir ara sinirim bozuldu. Sonuçta bunu sadece anime diye yetişkinler izlemiyor..

-Mantık hataları sayılabilir derecede var . Dikkat edenler: 

1-) Gılgamış vs alexander’da.

2-) Alexander’ın bir yerde dediği üzere tek kullanımlık son bir noble phantasm’mın olduğunu söylemesi. ‘’Herkes kullanıyor cart curt oh oh . Adam bir defa kullansın iyi mi!‘’

2-)Kiritsugu’nun sahnelendiği küçüklüğünde zombi vakalarında.

3-)Kimseye güvenmeyen Kariya’nın  enayi gibi  Kirei'nin sözüne güvenip  kiliseye gitmesinde

4-)Kiritsugu  ile göreve çıkan natalia’nın zor durumda kaldığı için kokpit ön kısmına ilerlemesi. Öylede ölecekti böylede..Neden uçağın ön kısmına geçti anlamadım..

5-)Saber  ilk llya’nın annesi ile konuştuğunda bu dünyaya gelmeden evvel her şey üzerine bildirildiklerini söylüyordu. Ve motoru arabayı kullanıyordu şak diye. Oysa ki Alexander her şeye şaşıp kalıyordu gördüğü üzere.

Neyse amacım mantık aramaksa anime izlenmez zaten..

Gelelim artılara !

+İnanılmaz derece güzel savaş animasyonları var.

+Komedi-Drama-Realistik-Duygu karmaşası eşit ağırlıkta ve en güzel şekilde işlenmiş.

+Temel mesajları toplamış anime içerisinde.

+Karakterler tip-görünüş veya duygu yansıması şeklinde en iyi çizgiye ulaşmış.


Bunlarda ikisinin karşılaştırılması . İşte böyleler . Sizde izlediğinizde diğer animenin animasyon ve konu çizelgesi üstünde diğer seriye hiç mi hiç benzemediğini anlayacaksınız. Tabi anlamak için ikisi de izlenmeli şahsen.

Fakat kesin izlenmeli dediğiniz bir şeyler varsa kesin izlenmeli diyorum. Sonuçta çoğunuz Naruto veya Bleach - One piece’den başka bir anime yokmuş gibi davranıyorsunuz. Ufkunuz biraz geniş tutmakta yarar var.

En iyi anime sürekli devam eden ve popüler olan değildir.

Çünkü en iyisi halen izlemedikleriniz arasında..

İyi seyiler..

Yazarı :


|

    Author

    Write something about yourself. No need to be fancy, just an overview.

    Archives

    Temmuz 2012

    Categories

    All